Jeśli macie ochotę na prosty, orzeźwiający obiad to ten przepis sprawdzi sie świetnie…..Soczyste, wyraziste kotleciki, orzeźwiający, pomarańczowy dip i odświeżający ogórek, a to wszystko z delikatną kaszą kuskus to zapowiedź pysznego posiłku 😉
Kotleciki
Ok. 500 -600 g mięsa wieprzowego (najlepiej 50/50 z łopatki i szynki)
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szt. szalotki
3 przeciśnięte ząbki czosnku
½ posiekanej papryczki chili
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej kolendry
½ łyżeczki mielonego pieprzu
sól (opcjonalnie)
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w misce, sól najlepiej dodać na koniec jeśli czujemy, że mięso jest zbyt mało słone. Mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Następnie nagrzewamy piekarnik na 180oC z termoobiegiem, formujemy kotleciki i układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą z oliwek i pieczemy ok 10-15 minut.
Dip
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 limonki
1 łyżeczka płynnego miodu
¼ łyżeczki curry
1 przeciśnięty ząbek czosnku
szczypta cynamonu
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku i dokładnie wstrząsamy do momentu ich połączenia.
2 ogórki zielone
1 szkl. kaszy kuskus
sól, pieprz
Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na cienkie plasterki doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
Na talerze wykładamy kaszę, kotleciki, które polewamy pomarańczowym dipem, i oczywiście świeże ogórki.
Smacznego

