Kotleciki z pomarańczowym dipem

Jeśli macie ochotę na prosty, orzeźwiający obiad to ten przepis sprawdzi sie świetnie…..Soczyste, wyraziste kotleciki, orzeźwiający, pomarańczowy dip i odświeżający ogórek, a to wszystko z delikatną kaszą kuskus to zapowiedź pysznego posiłku 😉

 

Kotleciki

Ok. 500 -600 g mięsa wieprzowego (najlepiej 50/50 z łopatki i szynki)

1 jajko

2 łyżki oliwy z oliwek

2 szt. szalotki

3 przeciśnięte ząbki czosnku

½  posiekanej papryczki chili

½ łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka posiekanej kolendry

½ łyżeczki mielonego pieprzu

sól (opcjonalnie)

 

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w misce, sól najlepiej dodać na koniec jeśli czujemy, że mięso jest zbyt mało słone. Mięso odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Następnie nagrzewamy piekarnik na 180oC z termoobiegiem, formujemy kotleciki i układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą z oliwek i pieczemy ok 10-15 minut.

Dip

sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

sok wyciśnięty z 1 limonki

1 łyżeczka płynnego miodu

¼ łyżeczki curry

1 przeciśnięty ząbek czosnku

szczypta cynamonu

 

Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku i dokładnie wstrząsamy do momentu ich połączenia.

2 ogórki zielone

1 szkl. kaszy kuskus

sól, pieprz

 

Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na cienkie plasterki doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta.

Na talerze wykładamy kaszę, kotleciki, które polewamy pomarańczowym dipem, i oczywiście świeże ogórki.

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka