Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie, obiad i kolację.  A kiedy w te upalne dni nie mamy sił na długie gotowanie Letnie leniwe będą numerem jeden w Waszej kuchni.

700 g twarogu ( 400 g półtłustego, 300 g tłustego)

2 duże jajka

1 szkl. mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

 

Cukier cynamonowy

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

 

300 g malin + 50 g do dekoracji

100 g jeżyn

100 g borówek

 

  1. Składniki na cukier cynamonowy mieszamy.
  2. Maliny rozgniatamy widelcem, pozostałe owoce zostawiamy do dekoracji.
  3. Twaróg wykładamy do miski i ugniatamy praską do ziemniaków (lub mielimy), następnie dodajemy jajka, mąki i sól. Wszystko dokładanie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na mniejsze części, blat podsypujemy mąką, formujemy wałek, następnie spłaszamy i kroimy kluski na ukośne kawałki.
  4. Gotujemy osoloną wodę, kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy kluski partiami. Kluski gotujemy ok. 10 sekund od czasu ich wypłynięcia na powierzchnie.
  5. Kluski wykładamy na talerz, posypujemy cynamonowym cukrem, następnie polewamy musem malinowym i dorzucamy pozostałe owoce.

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Popularne posty

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,

Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie. 400g piersi z kurczaka