Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie, obiad i kolację. A kiedy w te upalne dni nie mamy sił na długie gotowanie Letnie leniwe będą numerem jeden w Waszej kuchni.
700 g twarogu ( 400 g półtłustego, 300 g tłustego)
2 duże jajka
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Cukier cynamonowy
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
300 g malin + 50 g do dekoracji
100 g jeżyn
100 g borówek
- Składniki na cukier cynamonowy mieszamy.
- Maliny rozgniatamy widelcem, pozostałe owoce zostawiamy do dekoracji.
- Twaróg wykładamy do miski i ugniatamy praską do ziemniaków (lub mielimy), następnie dodajemy jajka, mąki i sól. Wszystko dokładanie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na mniejsze części, blat podsypujemy mąką, formujemy wałek, następnie spłaszamy i kroimy kluski na ukośne kawałki.
- Gotujemy osoloną wodę, kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy kluski partiami. Kluski gotujemy ok. 10 sekund od czasu ich wypłynięcia na powierzchnie.
- Kluski wykładamy na talerz, posypujemy cynamonowym cukrem, następnie polewamy musem malinowym i dorzucamy pozostałe owoce.
Smacznego

