Zielone curry

Uwielbiam dania jednogarnkowe, są mega aromatyczne i można je przygotować błyskawicznie.

 

400g piersi z kurczaka

2 szt. cebuli szalotki

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy

Pęczek zielonych szparag

1 średnia cukinia

1 żółta papryka

100 g groszku cukrowego 

500 ml mleczka kokosowego

½ -1 łyżeczka zielonej pasty curry (zależy ja bardzo ostre curry lubcie)

Sok z jednej limonki

250g żółtych pomidorków koktajlowych

3 łyżki posiekanej kolendry

Sól, pieprz oraz pieprz cytrynowy

 

 

 

Kruczka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym odstawiamy na minimum 30 minut.

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, następnie odcinamy główki i odstawiamy na bok. Szparagi kroimy w kostkę.

Cukinię i paprykę myjemy, usuwamy nasienia i kroimy w średnią kostkę

Cebulę podsmażamy na maślę, kiedy się zeszkli dodajemy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy kurczaka. Kiedy mięso się zetnie wszystko wrzucamy do garnka.

Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojone warzywa oraz umyty groszek cukrowy (poza główkami szparag i pomidorkami).

Warzywa również dodajemy garnka, wlewamy mleczko kokosowe, pastę curry i wszystko gotujemy, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą jędrne. 

Na ostatnie 3 minuty gotowania dodajemy główki szparag oraz połówki pomidorków koktajlowych. Na koniec dodajemy sok z limonki, kolendrę, przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,