Sałatka z pieczonymi warzywami

Ta sałatka to połączenie końca lata i początku jesieni…..pyszna i aromatyczna. Można zjeść ją solo albo jako dodatek do obiadu.

Składniki:

2 ugotowane woreczki kaszy pęczak

2 średnie cukinie

1 duża czerwona papryka

1 duża żółta papryka

3 duże lub 4 średnie pomidory

oliwa z oliwek

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

1 łyżeczka suszonego czosnku

2 łyżki tartego parmezanu

1 łyżka siekanej świeżej bazylii

sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy  do 180oC, cukinie i paprykę kroimy w średnią kostkę i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek, nacieramy ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.

W dużej misce umieszczamy kaszę, pieczone warzywa, pomidory pokrojone w kostkę, parmezan, bazylię. Wszystko mieszamy, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,