Ta sałatka to połączenie końca lata i początku jesieni…..pyszna i aromatyczna. Można zjeść ją solo albo jako dodatek do obiadu.
Składniki:
2 ugotowane woreczki kaszy pęczak
2 średnie cukinie
1 duża czerwona papryka
1 duża żółta papryka
3 duże lub 4 średnie pomidory
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego czosnku
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka siekanej świeżej bazylii
sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180oC, cukinie i paprykę kroimy w średnią kostkę i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek, nacieramy ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.
W dużej misce umieszczamy kaszę, pieczone warzywa, pomidory pokrojone w kostkę, parmezan, bazylię. Wszystko mieszamy, doprawiamy oliwą, solą i pieprzem.
Smacznego 🙂