Chlebek bananowy

Pyszny, wilgotny i aromatyczny chlebek bananowy. Szczelnie przechowywany zachowuję świeżość, nawet kilka dni. Wypróbujcie ten  obłędnie łatwy przepis.

1 mała keksówka

2 duże jajka

2 banany

100g roztopionego masła

1/2 szkl. cukru

1 ¼  szkl. mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

80g solonych orzeszków ziemnych

 

Piekarnik nagrzewamy do 180oC, banany rozgniatamy widelcem lub blenderem. W misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy masło oraz masę bananową, wszystko mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy masę bananowo-jajeczną, wszystko łączymy. Dodajemy orzechy, mieszamy i wykładamy masę do natłuszczonej keksówki (silikonowej nie trzeba ;)).

Pieczemy ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i zajadamy solo lub z ulubionymi dodatkami 🙂

 

*Jeśli chcecie używać dużej foremki, wystarczy podwoić proporcję.

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,