Pyszny, wilgotny i aromatyczny chlebek bananowy. Szczelnie przechowywany zachowuję świeżość, nawet kilka dni. Wypróbujcie ten obłędnie łatwy przepis.
1 mała keksówka
2 duże jajka
2 banany
100g roztopionego masła
1/2 szkl. cukru
1 ¼ szkl. mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80g solonych orzeszków ziemnych
Piekarnik nagrzewamy do 180oC, banany rozgniatamy widelcem lub blenderem. W misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy masło oraz masę bananową, wszystko mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy masę bananowo-jajeczną, wszystko łączymy. Dodajemy orzechy, mieszamy i wykładamy masę do natłuszczonej keksówki (silikonowej nie trzeba ;)).
Pieczemy ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i zajadamy solo lub z ulubionymi dodatkami 🙂
*Jeśli chcecie używać dużej foremki, wystarczy podwoić proporcję.