Mocno czekoladowe brownie

Brownie naprawdę mocno czekoladowe z korzennymi lodami z wyjątkowej łódzkiej lodziarni, wprawią Was w świąteczny nastrój. Bo kto powiedział, że na święta tylko makowiec ? 😉

250 g gorzkiej czekolady

50 g  mlecznej czekolady

200 g masła

3 jajka

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki

szczypta soli

 

Dodatkowo

lody o smaku ciastko korzenne lotus z sosem z porzeczki od MILK LODOWE BISTRO

jeżyny

cukier puder

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160o C
  2. Roztapiamy masło, ściągamy z palnika i wrzucamy 200 g połamanej gorzkiej czekolady, mieszamy do połączenia masy
  3. Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy czekoladową masę i wszystko mieszamy
  4. Dodajemy mąkę i wszystko mieszamy szpatułką
  5. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 20 x 26 cm, na wierzchu dodajemy po 50 g posiekanej gorzkiej i mlecznej czekolady, posypujemy szczyptą soli
  6. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut
  7. Ciasto lekko studzimy, ale dobrze jeśli będzie lekko ciepłe
  8. Na talerz wykładamy kawałek brownie, gałkę lodów, dorzucamy jeżyny i wszystko posypujemy cukrem pudrem.

Magicznych  Świąt!

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,