Kurczak & Kurki

Sezon wakacyjny bez kurek? Niemożliwy 😉  Pokochacie ten przepis za prostotę i oczywiście przepyszny kremowy sos.

200g makronu penne

300g piersi z kurczaka

200g kurek

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki serka mascarpone

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy/oleju

1 łyżka świeżego tymianki

1 łyżka świeżego cząbru

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka suszonego czosnku

sól, pieprz

 

Czyszczenie kurek

Kurki wrzucamy do miski, obsypujemy mąką, następnie zalewamy zimną wodą, mieszamy delikatnie dłonią i wszystko przecedzamy przez sitko, następnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

 

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, następnie dodajemy sól, pieprz oraz suszony czosnek, przyprawy dokładnie wtłaczamy w mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy z masłem, wrzucamy cebulę, szczyptę soli i wszystko smażymy ok. 2 minut, następnie dodajemy kurki obsmażamy przez ok. 3 minuty, następnie ściągamy wszystko z patelni. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, kiedy kurczak będzie ścięty ponownie dodajemy kurki z cebulą, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę oraz serek mascarpone, wszystko doprawiamy ziołami i czekamy, aż sos zgęstnieję. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, wszystko mieszamy.

 

Smacznego 😊

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Letnie leniwe

Leniwe ……. Myślę, że to pyszne wspomnienie dzieciństwa, które można zjeść za równo na śniadanie,